Totaal aantal pageviews

donderdag 12 juni 2014

Noordwaarts

In Bergen lagen 5 cruiseschepen, zoveel tegelijk hebben we daar nog niet eerder gezien. Er wandelden regelmatig zeilers langs, die nu met één van de cruiseschepen zijn.
Wij vonden 1 nachtje Bergen wel genoeg. Ruud heeft een nieuwe fietsband en we hebben weer internet tegoed en daar ging het om, alhoewel Bergen wel een leuke stad is.
Drukte in de haven van Bergen

De Neo Costa Romantica. De oude is zeker op een rots gelopen

Ze kijken op ons neer
Vanuit Bergen, een stukje naar de kust, loopt een kaarsrecht, breed vaarwater van een mijl of 35 in NW richting, wij noemen dit "de snelweg". Op de één of andere manier hebben wij daar altijd een goede wind, goed van richting en goed van kracht op Ran te laten "vliegen".
We vertrekken pas om 12.30 uur als het droog is geworden en verwachten in de avond aan te komen, want we  moeten 44 mijl. Er blijkt echter meer wind dan voorspeld en het gaat als een speer. Als de wind iets afneemt zetten we de spinnaker erop, tot er ruim windkracht 5 staat en de spi er weer af gaat. We hebben ook nog een beetje stroom mee, waardoor we (met wegvaren en ankeren erbij) de 44 mijl in 6 uur afleggen.
Deze tocht kan bijgezet worden in het rijtje van één van de mooiste zeiltochten.
Prachtig zeilen op "de snelweg'

Met een bakstag wind (en een beetje stroom mee) komt Ran tot ongekende snelheden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten