Totaal aantal pageviews

dinsdag 3 juni 2014

Jondal

We kwamen naar Jondal, omdat we jaren geleden van hieruit met een bus naar de gletsjer zijn geweest. Daar boven heb je een fantastisch uitzicht over de Hardangerfjord. Het plan was om weer te gaan, maar we zijn te vroeg. De bus rijdt pas vanaf 20 juni (dan beginnen hier de schoolvakanties en willen de jongelui skiën).
Dan maar proberen of het ons op de fiets zou lukken. De afstand naar de gletsjer is 19 km ,dus dat is het probleem niet, maar binnen die afstand moeten we 1250 m stijgen. We gaan vol goede moed op weg. De weg begint hier in het dorp meteen te stijgen, maar het begin gaat goed. Het wordt al zwaarder maar we houden vol. Tot het na 13 km zó steil wordt dat we niet meer op de fiets kunnen blijven zitten. We lopen een stukje met de fiets aan de hand, maar dat is ook geen doen, die fiets tegen de berg opduwen.
Dus fietsen aan de kant, spullen in de rugzak en dan maar lopen.
We komen tot op 4km van de gletsjer, maar moeten dan nog 450 hoogte meters overbruggen. Dat is teveel voor onze ongetrainde zeilersbenen, maar ..... we kunnen de gletsjer wel zien.
We laten de fietsen staan


en gaan lopend verder. Ruud kijkt op de GPS hoe ver nog
Op 800m hoogte en nog 4km te gaan, zien we de gletsjer
Het afdalen is uitsluitend remmen en op tijd stoppen om de boel te laten afkoelen. We stoppen vaak, omdat we langs de rivier fietsen en er hele mooie stroomversnellingen te zien zijn.

Gletsjerwater

Iets eerder wordt het water door een waterturbine geleid om elektra op te wekken
Op het laatste stuk zien we in de diepte de fjord weer liggen.

Al met al een prachtige dag. We lagen wel vroeg in bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten