Totaal aantal pageviews

dinsdag 31 juli 2018

Mooi zeilen en een ramp

Vanwege de hitte zoeken we zoveel mogelijk de buitenste eilanden op. Het water van de Oostzee is ongeveer 19 graden en de wind die daar overheen komt koelt daardoor wat af.
 Hier liggen we voor het eilandje Utö, een soort Vlieland.
We hadden het plan om van Utö naar Alö te fietsen en dan met een pont naar het stadje Nynäshamn te gaan, maar daar was het toch te warm voor. Het eilandje Utö was met dit weer groot genoeg om te fietsen en we konden er ook nog wat boodschappen doen. Bij het dorpje is een jachthaven en die lag knetter vol en uit de wind, dat mensen daar willen liggen begrijpen wij niet zo goed. Wij hebben alle ruimte en een beetje wind. Gelukkig dat we niet allemaal hetzelfde zijn, anders zou het hier veel te druk worden.
De verduisterde maan en daaronder Mars
Voor de maansverduistering hebben we een plek met uitzicht op zee gekozen, zodat we niets zouden missen. Toen de maan uit zee omhoog kwam was het helaas nog te licht om hem te zien. (Dit is één van de mooiste dingen op zee, een volle maan die opkomt)
We zaten al een tijd te kijken tot Ruud opeens een vage rode vlek zag, de maan met de schaduw van de aarde erop. Langzamerhand werd het donkerder en konden we hem beter zien, met de de planeet Mars eronder. Toch wel bijzonder.
Rond 12 uur was de maansverduistering voorbij en strooide de maan weer haar licht over het water, met rechts de vuurtoren en de toren van Häradshär. Ook Mars is nog te zien.

Nu liggen we bij Västervik op ons favoriete plekje. Schoon water van 22 graden en een prachtige omgeving.

Västervik is altijd vol met bloemen en ieder jaar andere kleuren

Maar ook bomen die een deel van hun bladeren laten vallen vanwege de droogte (denken wij)
En dan een (kleine) ramp. Op weg naar Västervik zagen wij vlakbij de kust een groot grijs schip liggen. Een vreemde plaats vonden wij, zo dicht bij de eilandjes van de scherenkust. Er lag een schip tegenaan. We dachten dat hij misschien lag bij te tanken, maar dat zou ook weer vreemd zijn, zo groot zijn de afstanden op de Oostzee niet.
Maandag kregen we opeens op onze beide mobiele telefoons een SOS bericht van de Zweedse overheid. Het schip bleek dus gestrand te zijn waar wij het gezien hadden. Het was gaan lekken en nu stroomde de olie richting de scherenkust. Het schip ligt slechts enkele mijlen bij ons vandaan. Gelukkig voor ons staat de wind de andere kant op, maar de mensen daar zijn de pineut. Veel mensen hebben een huisje aan deze mooie kust en zijn daar nu op vakantie. Er mag ook niet gevaren worden en dan al die dieren die getroffen worden. Foutje van de stuurman. Nou die heeft wel heel lang niet opgelet, want hij was behoorlijk van de route af.
De lekkende Makasar Highway en de kustwacht

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's van de maansverduistering, wij hebben het helaas niet kunnen zien ( bewolkt) .
    De bladeren onder de bomen is idd door de droogte, ook hier lijkt het wat dat betreft herfst. Een kleine ramp zeg voor de scheren kust, kan en mag er niet gezwommen worden en nt planten vissen die er dood aan gaan. Goede en mooie vaart verder

    BeantwoordenVerwijderen